Älgarna

Älgarna

I samarbete med Banc de Swiss presenteras här älgarna som förut fans med i detta äventyr.

Hillbert
Våra älgar. Hillbert är fött i Skånes Djurpark våren -04, men var trots sin ringa ålder en stor och ståtlig tjur redan då. Han ankom Mörkret 18. maj tillsammans med Hälga . Efter lång betänketid tog dom äntligen skuttet ut från djurtranssportbilen och in i det som vi antar att dom nog trodde var himlen, nämligen Moose Adventures 65.000 kvm. stora naturhägn. Hillbert har ganska mycket pondus och nedlåter sig sällan till så jordiska företeelser som att följa efter besökare runt i hägnet. Det är under hans värdighet. Dock kan han visa sig från sin bästa sida när mat vankas i krubban. Hillbert har skött sitt jobb som äkta maka till sina två fruar på ett utmärkt sätt, och det har resulterat i 9 sunda och friska kalvar så här långt. Tilläggas kan att han är ovanlig stor och ståtlig, sommaren -08 kunde han stoltsera med inte mindre än 20 taggar på sin krona!

Hälga
Hälga hängde som sagt med på transporten från Skåne, men hon klev på några kilometer söder om Ljungby, närmare bestämt i Elinge Älgpark där hon föddes våren innan. Hälga är mycket social och nyfiken, och ser inget nedlåtande i att följa besökarna när vi promenerar runt i hägnet. Hon tackar inte nej till att bli kliat bakom öronen lite då och då, ej heller till lågmälda samtal i all förtrolighet. Hon har fått 4 kalvar fram till nu, men vi är ganska säkra på att hon kommer att glädja oss med tvillingkalvar i maj -09.

Edit
Edit är fött i Västerbotten -04 och är ”känd från TV” Sin stjärnstatus upparbetade hon sig då Linda ”Mitt-i-naturen” Olofsson besökte ”Älgens Hus” i Bjurholm väster om Umeå våren -05. Edit höll sig väl framme vid tagningarna i älghägnet där Linda bl.a. bjöd på banan. Trots sin stjärnstatus är Edit fullständig fri från divalater, TV-karriären har inte på något sätt stigit henne till huvudet. Edit har varit mycket produktiv och glatt oss med hela 5 välmående avkommor så långt. En liten rolig grej med Edit är att hon själv är född den 13. maj, i 2006 fick hon sin första kalv den 13. maj, året efter kom det tvillingar den 13. maj, men 2008`s tvillingar kom en dag före, nämligen den 12. maj. För den vakna läsaren är det dock helt logiskt då 2008 var skottår, något som Edit inte kände till. Hade hon gjort det är jag säker på att hon hade väntat en dag till med nedkomsten!

Våra kalvar 2006.
Våren är väntans tider i naturen, så också i vår älgpark. Spänningen steg utöver vårvintern. Var Hälga och Edit dräktiga, och i så fall när skulle dom kalva? Det är nämligen inte så lätt at se om en älgko är dräktig för i sista månaden. Men den 12. maj om kvällen var Edit mycket orolig och gick fram och tillbaka i parken. Vi fattade att något var på gång. Tidigt nästa morgon gick vi in i hägnet, men ingen kalv hade kommit till världen. Edit var fortfarande orolig så vi gick in för att äta frukost. Väl tillbaka en timme senare stod den stolta mamman med en nyfödd kalv vid sidan! Vilken lycka för Edit och för oss: den första kalven någonsin var född i Moose Adventures älghägn. Den fick namnet Victor (efter vårt äldsta barnbarn) då vi tyckte vi såg att det var en kille, men ack vad vi bedrog oss. När Victor några dagar senare vid ett toalettbesök skickade strålen bakåt och inte nedåt som bruklig är bland älgkillar fick vi byta namn till Victoria. Hälga ville ju inte vara sämre än Edit, så 2 dagar senare levererade hon en välskapt kalv. För att inte gå på samma nit som med Wiktoria (ex Wiktor) så beslöt vi oss att vänta med dopet till efter första observerade toalettbesök. Sen blev det Vendela efter vårt yngsta barnbarn. Vi var nå välsignade med två friska kalvar som kunde se emot en lång, skön sommar och härlig vinter tillsammans med sina mammor och stolta pappan Hillbert. Vi försöker att ge våra älgar ett så naturligt liv som möjligt, så därför får kalvarna gå med korna tills dom stöter bort kalvarna kort tid före nästa kalvning.